Visoki predstavnici međunarodnih organizacija i specijaliziranih agencija, predstavnici pravobraniteljskih institucija, vlada, diplomatske zajednice i civilnog društva okupili su se 7. rujna 2016. u Tirani na dvodnevnoj konferenciji pod nazivom „Izazovi pravobraniteljskih institucija u mješovitim migracijama“.

Pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) Lora Vidović sudjelovala je u panel raspravi o borbi protiv stereotipa i govora mržnje. Govoreći o razlikama u nadležnostima neovisnih institucija diljem Europe, istaknula je prednosti višestrukih uloga koje one mogu imati, što u slučaju pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj uključuje tradicionalnu ombudsmansku, zaštitu i promociju ljudskih prava, Nacionalni preventivni mehanizam te ulogu središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije.

Posljednje dvije godine obilježila su velika migracijska kretanja, ali i teroristički napadi u Francuskoj i Belgiji, podsjetila je pravobraniteljica. „Iako kao stručnjaci u području ljudskih prava argumentiramo kako terorizam i stravične napade ne treba identificirati s migracijskim kretanjima, to razlikovanje često nije prihvaćeno u široj javnosti“, istaknula je i dodala kako govor mržnje nije problem samo jedne zemlje. „Moramo razmijeniti najbolje prakse i izgraditi kapacitete za prevenciju i borbu protiv rasizma. Zajedno možemo napraviti razliku između neprijateljskog i pozitivnog ozračja prihvata izbjeglica“, zaključila je.

 

Upravo s tim naglaskom, o važnosti suradnje između nacionalnih institucija za ljudska prava, parlamenata i ostalih važnih dionika, pravobraniteljica Vidović se obratila svima okupljenima drugog dana konferencije, u ime Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI). Istaknula je i važnost osvješćivanja pripadnika zakonodavne i izvršne vlasti o mjerama zaštite najranjivijih među izbjeglicama, tražiteljima međunarodne zaštite i migrantima, kao i potrebe da se njihovi slučajevi procesuiraju i promatraju individualno, lišeno svih predrasuda i stereotipa. GANHRI upravo u tim nastojanjima ostaje posvećen pružanju podrške nacionalnim institucijama za ljudska prava.

Konferenciju su organizirali Udruženje mediteranskih ombudsmana (AOM), Udruženje ombudsmana i medijatora frankofonskih zemalja (AOMF), Federacija iberoameričkih ombudsmana (FIO) i Međunarodni institut pravobranitelja (IOI), s ciljem pronalaska zajedničkog odgovora na potrebe zaštite i promocije ljudskih prava osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita.