Rezultati najnovijeg istraživanja kojeg je provela Agencija EU za temeljna prava (FRA), pokazali su da većina građana EU smatra da poštivanje ljudskih prava doprinosi izgradnji pravednijeg društva. No, većina ih također misli da ih u stvarnom životu ne ostvaruju svi u jednakoj mjeri, s čim se slaže i više od polovice građana Hrvatske (57%).

„Građani ne vjeruju institucijama, ne osjećaju se zaštićenima niti jednaki pred zakonom i nisu upoznati sa svojim pravima, a to nam pokazuju i pritužbe koje zaprimamo“, rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović, jedna od govornica na konferenciji FRA tijekom koje je istraživanje predstavljeno.

Posebno je zabrinjavajuće što je takav stav češći kod onih slabijeg imovinskog statusa ili obrazovanja kojima bi upravo ljudska prava trebala omogućiti što dostojanstveniji život. „Što je osoba u težoj socio-ekonomskoj poziciji, manje vjeruje da će ostvarivanjem ljudskih prava doći do poboljšanja njezine situacije i smatra da su ona zapravo namijenjena drugima“, istaknuo je direktor FRA Michael O’Flaherty.

Sudionici konferencije zaključili su kako je ključno i da vlade uistinu omoguće ostvarivanje tih prava, jer u suprotnom građani gube povjerenje, što je vidljivo i u rezultatima istraživanja. Tako 60% građana EU smatra da vodeće političke stranke ne brinu o njima, dok u Hrvatskoj to misli njih četiri od pet (81%). Ovi podaci zato moraju donositeljima odluka biti poziv na djelovanje i osmišljavanje adekvatnih javnih politika, imajući na umu da ekonomska i socijalna prava ne mogu služiti samo kao obećanje građanima, već ih je potrebno i moći ostvariti.

Isto tako, dok dvije trećine građana EU (63%) smatra da je članstvo u političkoj stranci potrebno za dobivanje posla ili profesionalno napredovanje, s tim se slaže najviše njih upravo u Hrvatskoj – čak 92%. I povjerenje u pravosuđe razlikuje se na europskoj i nacionalnoj razini, pa dok svaki četvrti građanin EU (27%) smatra kako suci nisu imuni na utjecaj politike, to misli skoro svaki drugi stanovnik naše zemlje (47%).

„Osiguravanje odgovarajućih resursa, redovito educiranje sudaca i ostalih pravosudnih djelatnika i bolja komunikacija s građanima, načini su kako unaprijediti situaciju u pravosuđu i povećati povjerenje građana“ zaključila je pravobraniteljica Vidović, ponovivši tako preporuke koje u godišnjim izvješćima Hrvatskom saboru upućuje nadležnim tijelima.

Istraživanje je provedeno tijekom 2019. uz sudjelovanje više od 35 tisuća osoba iz svih članica EU, kao i Ujedinjenog kraljevstva i Sjeverne Makedonije, a rezultati su predstavljeni na online konferenciji „Ljudska prava u ´novom normalnom´“ održanoj u lipnju 2020.

Cijelo istraživanje pronađite ovdje.