Nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava (NHRI) iz cijele Europe, na Općoj skupštini koja se 27. i 28. listopada održava u Zagrebu, istaknule su neovisan i respektabilan rad poljskog Povjerenika za ljudska prava na promicanju i zaštiti ljudskih prava, u skladu s Pariškim načelima UN-a i Ustavom Poljske.  Članice ENNHRI-ja također su izrazile duboku zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja koji bi nedavni događaji u Poljskoj mogli imati na rad Povjerenika, odnosno na ključnu ulogu koju ima u promicanju i zaštiti ljudskih prava u toj zemlji.

Nastavno na snažnu podršku koju je izrazio radu Povjerenika u zajedničkom priopćenju objavljenom u ožujku ove godine, ENNHRI je pozvao sve relevantne čimbenike da promptno djeluju kako bi Povjereniku osigurali sredstva nužna za očuvanje nezavisnosti institucije i rad u skladu s Pariškim načelima UN-a.

“ENNHRI je uvijek spreman podržati svoju članicu instituciju za zaštitu ljudskih prava, a uistinu je znatna ona koju je pružilo svih 35 danas prisutnih“, izjavila je predsjedavajuća ENNHRI-ja, pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Poljski povjerenik za ljudska prava je neovisna i respektirana nacionalna institucija za ljudska prava (NHRI), čiji je rad u potpunosti usklađen s Pariškim načelima UN-a. Akreditirana je kao neovisna, nepristrana, pluralistička i odgovorna u svom radu na promociji i zaštiti ljudskih prava u Poljskoj, te je cijenjena članica ENNHRI-ja.

Nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava (NHRI) su prepoznate od strane UN-a, OESS-a, Vijeća Europe i Europske unije, kao ključni akteri u nacionalnom, regionalnom i međunarodnom okviru ljudskih prava. ENNHRI-jevu izjavu potvrdili su Ureda Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR), Međunarodni institut  pravobranitelja (IOI) i Europska mreže tijela za suzbijanje diskriminacije (EQUINET).

Izjavu ENNHRI-ja (na engleskom jeziku) možete pročitati u prilogu.