Niz događaja, govora i akata mržnje neviđenom se žestinom reda i obilježava protekle tjedne.

Odnosi se to na tri nasilna incidenata koji su obilježili svibanj, i koji očito kreću iz različitih svjetonazorskih okruženja: niz fizičkih napada i vrijeđanja volontera i volonterki inicijative za skupljanje potpisa za referendum U ime obitelji, koji su kulminirali ozljedama volontera i paljenjem štanda na zagrebačkom Cvjetnom trgu 15. svibnja, vandalsku provalu navijača skupine Torcida u zgradu Općine Krnjak u blizini Karlovca, koji su maltretirali prisutne te skinuli zastavu srpske nacionalne manjine s pročelja Općine, te naposljetku napad kamenjem zasad nepoznatih mlađih osoba na nedavno otvoreni Islamski centar u Rijeci.

Osjećam snažnu potrebu obratiti se javnosti: s jedne strane građanima, napose mladima, koji su pretežiti sudionici tih događaja te institucijama sustava – policiji i državnom odvjetništvu, ali i resornim ministarstvima te jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pozivam nadležne institucije da promptno reagiraju i procesuiranjem počinitelja suzbijaju ovakve pojave. One nisu samo akti fizičkih napada, napada na imovinu i puka remećenja javnog reda i mira, već predstavljaju i akte i govor mržnje spram svega drugog i drugačijeg, i kao takve ih treba tretirati i procesuirati. Time se ne utječe samo na počinitelje ovih akata mržnjom motiviranog nasilja i govora mržnje, već se i svima drugima šalje poruka da se takvo ponašanje neće tolerirati.

Jednako tako, apeliram na nadležne institucije da ulože dodatne ljudske i financijske resurse u sveobuhvatnu prevenciju, u prvom redu obrazovne programe, kao što je adekvatno uvođenje građanskoga odgoja u sve razine obrazovanja, uključujući i programe obrazovanja odraslih, ali i kampanje za podizanje svijesti među svim građanima o važnosti tolerancije, nediskriminacije i poštivanja ljudskih prava.

Apeliram na sve građane, posebice na mlade, da se ne povode za ovakvim primjerima nasilja. Ovakvo ponašanje je protivno temeljima ljudskih prava, demokratskom sustavu kojeg gradimo, i mogu imati dalekosežne negativne posljedice po sve građane i građanke Hrvatske.

Pučka pravobraniteljica

Lora Vidović