Od 8. do 10. ožujka 2022. održano je online godišnje zasjedanje Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) koji okuplja više od 110 nacionalnih institucija za ljudska prava iz cijelog svijeta i predstavlja najveću svjetsku mrežu organizacija posvećenih zaštiti ljudskih prava, a čija članica je i institucija pučke pravobraniteljice.

Prvog dana zasjedanja održan je sastanak Biroa GANHRI-ja, upravljačkog tijela na kojem je po posljednji put u ovom drugom mandatu sudjelovala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Tom prigodom svi članovi Biroa izrazili su i zajedničku potporu i solidarnost ukrajinskoj povjerenici za ljudska prava Lyudmyli Denisovoj zbog agresije Rusije na tu zemlju.

Zasjedanje Opće skupštine GANHRI-ja održalo se drugog dana ovog trodnevnog događanja, a osim izvještaja o aktivnostima i ostvarenom napretku u realizaciji ciljeva prema tematskim skupinama, kao i usvajanja plana rada za 2022. godinu, Opća skupština izabrala je čelnicu katarske nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava Maryam Abdullah Al Attiyah kao novu predsjedavajuću GANHRI-ja, dok je čelnica marokanske institucije Amina Bouayach izabrana za novu tajnicu organizacije. Isto tako, na Općoj skupštini predstavnici nacionalnih tijela za zaštitu ljudskih prava iz Albanije, Bugarske, Finske i Norveške potvrđeni su kao novi članovi Biroa iz europske regije.

Općoj skupštini obratila se i ukrajinska povjerenica za ljudska prava Denisova, koja je još jednom zahvalila na iskazanoj podršci njoj osobno, ali i cjelokupnom ukrajinskom narodu, podijelivši iskustva s terena vezano za zaštitu ljudskih prava svih osoba pogođenih ratnim zbivanjima u njezinoj zemlji.

O specifično teškom položaju i radu svojih zaposlenika govorila je i predstavnica Afganistanske komisije za ljudska prava Shaharzad Akbar.

Posljednji dan zasjedanja bio je posvećen razmjeni iskustava i dobrih praksi nacionalnih institucija, a ovogodišnja tema bila je posvećena njihovom djelovanju i zaštiti ljudskih prava u digitalnom dobu. Ranije započeta digitalizacija društava širom svijeta, dodatno ubrzana pandemijom bolesti COVID-19, i korištenje suvremenih tehnologija u svakodnevnom životu u velikoj mjeri utječu na ostvarivanje ljudskih prava građana, kao i na samo djelovanje pravobraniteljskih institucija.