Uloga slobodnih i pluralističkih medija, posebice digitalnih, u demokratskim društvima središnja je tema drugog Godišnjeg kolokvija o temeljnim pravima, koji  Europska komisija organizira 17. i 18. studenog 2016. u Bruxellesu.

Uvod u raspravu među stručnjacima iz ovog područja na otvorenju su dali prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, predsjednik Suda EU Koen Lenaerts, slovački ministar kulture Marek Maďarič te potpredsjednica Europskog parlamenta Ulrike Lunacek. Tijekom dva dana događaja, teme će uključivati neovisnost i slobodu medija, zaštitu novinara, ulogu etičkog novinarstva u promociji temeljnih prava, kao i pluralizma medija u njegovanju političke debate.

Pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) Lora Vidović, sudjelujući u raspravi na temu „Neovisni mediji, slobodni od političkih i komercijalnih pritisaka“, predstavila je iskustva Mreže kojom predsjeda, a koja okuplja više od 40 institucija iz cijele Europe. “Sve češće nam prijavljuju ograničenja slobode medija u europskim državama, pa se nadam da će Kolokvij pomoći odgovoriti na ovaj trend”, rekla je Vidović.

Drugog dana događaja, u sklopu rasprave na temu „Zaštita novinara i korisnika novih medija od govora mržnje“, okupljenima je detaljnije predstavila mehanizme koje institucijama za zaštitu ljudskih prava, ombudsmanima i tijelima za jednakost stoje na raspolaganju u zaštiti slobode izražavanja. “Djelujemo kao most između civilnog društva i države, kao i između nacionalnih i međunarodnih arena. To uključuje postupanje po pritužbama novinara i drugih koji sudjeluju u javnoj komunikaciji te nadgledanje i izvještavanje o stanju slobode izražavanja”, rekla je Vidović. Istaknula je i važnost političke volje da se sloboda govora bolje regulira, ali i implementira, kao i da se o njoj educira javnost, uključujući i političare.

Ovogodišnji Kolokvij okupio je predstavnike institucija EU, država članica, međunarodnih organizacija, akademske zajednice, medija, privatnog sektora i nevladinih organizacija.