Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) 27. listopada 2023. održala je Godišnji seminar posvećen temi jačanja neovisnosti i učinkovitosti tijela za jednakost, uključujući i jačanjem suradnje s nacionalnim parlamentima. Na događanju, organiziranom u suradnji s Europskom mrežom tijela za jednakost (Equinet), sudjelovala je i pučka pravobraniteljica i članica Europske komisije protiv rasizma i netolerancije Tena Šimonović Einwalter, uz Mariju Maroudu, predsjednicu ECRI-ja, Johna Howella, potpredsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), Marju Ruotanen, generalnu direktoricu za demokraciju i ljudsko dostojanstvo pri Vijeću Europe te ostale predstavnike tijela za jednakost drugih zemalja članica Vijeća Europe, nacionalnih parlamenata i civilnog društva.

Jedna od glavnih tema rasprave bila je ECRI-jeva Opća preporuka br. 2 (revidirana) o tijelima za jednakost u borbi protiv rasizma i netolerancije na nacionalnoj razini koja je, prije svega, posvećena postavljanju standarda za ova neovisna tijela vezano za osiguravanje njihove neovisnosti i povećanje učinkovitosti s ciljem unaprjeđenja jednakosti. Tijekom seminara bilo je riječi i o predloženim Direktivama EU-a o tijelima za jednakost i procesima njihovog usvajanja.

O iskustvima i izazovima s kojima se tijela za jednakost suočavaju, govorili su George Tugushi, bivši ombudsman Gruzije i bivši član gruzijskog parlamenta te Adam Bodnar, bivši poljski ombudsman/povjerenik za ljudska prava, a predstavljena su i istraživanje Equineta o interakciji između tijela za jednakost i parlamenata te istraživanje ECRI-ja o odnosu tijela za jednakost s nacionalnim vladama, parlamentima, drugim  institucijama i organizacijama civilnog društva.

U sklopu seminara održane su i dvije radionice, o suradnji nacionalnih tijela za jednakost i parlamenata te ona o ključnim izazovima i ograničenjima s kojima se u svom radu susreću tijela za jednakost, koju je vodila pravobraniteljica Šimonović Einwalter, a koja je ujedno bila i izvjestiteljica za ovu temu.