Godišnje se u Hrvatskoj prijavi i do 70 tisuća kaznenih djela, a su istom razdoblju 75 milijuna ljudi u Europskoj uniji žrtve su najrazličitijih kaznenih djela. Zaštita interesa žrtava jedna je od temeljnih funkcija kaznenog pravosuđa, prepoznata u nizu konvencija različitih međunarodnih organizacija.

Upravo zbog potrebe ukazivanja na potrebe i prava žrtava, 22. veljače 2017. u Hrvatskom novinarskom domu na konferenciji „Prava podrška, zaštita i kompenzacija žrtava kaznenih djela“ okupili su se predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Ustavnog suda, županijskih i prekršajnih sudova, kao i znanstvene zajednice te udruga civilnog društva.

Na konferenciji je sudjelovala i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja je ukazala na dvostruku viktimizaciju i traumatizaciju žrtava u Hrvatskoj. „Iz pritužbi građana vidljivo je kako su policija, državno odvjetništvo te sudovi i dalje primarno usmjereni na okrivljenika i njegova prava, dok se o pravima žrtava i svjedoka ne vodi dovoljno računa“, navela je pravobraniteljica. Istaknula je i kako se građani pritužuju na neprikladno postupanje prema njima te na činjenicu da nisu bili dovoljno pripremljeni i upoznati s okolnostima sudskog postupka. Upozorila je i na nedostatak sustava podrške žrtvama na županijskim sudovima, ustrojenog na tek njih sedam u Hrvatskoj, a zabrinjava i podatak o neisplati naknade žrtvama – naime, u 2016. nije isplaćena niti jedna.

Konferenciju su, povodom Europskog dana podrške žrtvama kaznenih djela, organizirali Documenta, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Bijeli krug Hrvatska iz Splita i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara.

Istim povodom, Agencija EU za temeljna prava objavila je izvješće o djeci u pravosudnom sustavu, koji uključuje i podatke o Hrvatskoj. Izvješće možete pronaći ovdje.