Povodom 25 godina hrvatske neovisnosti, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizirao je simpozij „Dvadeset pet godina hrvatske neovisnosti – kako dalje?“, koji se 6. i 7. listopada 2016. održava u prostorijama Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu simpozija, pučka pravobraniteljica Lora Vidović predstavila je razvoj institucije na čijem čelu se nalazi, od njezinog uvrštavanja u Božićni Ustav 1991. do danas kada djeluje s višestrukim nadležnostima – klasične ombudsmanske, usmjerene na probleme „loše administracije“, nacionalne institucije za ljudska prava, središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije te Nacionalnog preventivnog mehanizma. U svom izlaganju predstavila je razvoj tema iz godišnjih izvješća, kojima institucija izvještava Hrvatski sabor o stanju ljudskih prava i pojava diskriminacije u zemlji. Istaknula je kako građani i uočeno stanje na terenu i dalje ukazuju na probleme sa socijalnim stanjem i nedostatkom povjerenja građana u institucije.

Simpozij se nastavlja i danas, a ukupno će se održati pet rasprava, na teme „Politički i pravni sustav“, „Ekonomski sustav“, „Obrazovanje“, „Društvo“ i „Kultura“.