Studentima je potrebno omogućiti da se za državne stipendije mogu prijaviti i pisanim, ne samo elektroničkim putem, zbog nedovoljne kvalitete internetskih veza u pojedinim dijelovima Hrvatske, kao i činjenice da je riječ o stipendijama temeljem slabijeg socio-ekonomskog statusa, koje može biti prepreka u korištenju informatičke opreme. Također, rok objave rezultata natječaja, odnosno rang lista, treba preciznije odrediti, navela je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u mišljenju koje je uputila Ministarstvu znanosti i obrazovanja na Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju temeljem socio-ekonomskog statusa.

Upravo zbog njihovog statusa, nužno je i razmisliti predstavlja li obveza ovjeravanja izjave da članovi obitelji nemaju OIB preveliki trošak za studenta i njegovu obitelj. Nije jasno ni zašto se stipendija isplaćuje u 9 mjesečnih rata, ako akademska godina traje 12 mjeseci, kao ni na temelju kojeg izračuna je propisan njezin mjesečni iznos od 1200 kuna.

Pravobraniteljica je također Ministarstvu predložila da razmisli i o uvođenje kategorije stipendija za izvrsnost, kojima bi država poticala i nagrađivala uspjeh najboljih studenata.

Cijelo mišljenje možete pronaći u privitku ispod videa.

 

Mišljenje na Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju