Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održao je 27. travnja 2023. godine tematsku sjednicu o diskriminaciji i nasilju nad starijima. Na sjednici je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter podsjetila na koje sve probleme nailaze starije osobe u ostvarivanju svojih prava, uključujući i diskriminaciju, kako na temelju dobi, tako i intersekcijsku.

Pravobraniteljica je u prvom redu pohvalila održavanje sjednice upravo na ovu temu, s obzirom na brojne probleme s kojima su suočeni stariji u Hrvatskoj. Navela je i primjere rada u području zaštite prava starijih osoba, kao rezultat ispitnih postupaka koje je pokrenula i po pritužbama građana, ali i na vlastitu inicijativu. Istaknula je kako se naša institucija pravima starijih bavi kroz gotovo sve mandate koji su instituciji povjereni – kao ombudsman, kao nacionalna institucija za zaštitu ljudskih prava sa statusom A (koji potvrđuje najviši stupanj neovisnosti i može biti dodijeljen samo jednoj instituciji u zemlji), kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije koje je ujedno primarno nadležno za diskriminaciju temeljem dobi i kao Nacionalni preventivni mehanizam za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja.

Komentirajući ideju zasebne pravobraniteljske institucije za starije osobe, pravobraniteljica je podsjetila kako takvu instituciju nema niti jedna država Europske unije izuzev Finske. No, niti ta institucija nema ovlast postupanja po pritužbama starijih osoba, a iskustvo Finsko pokazuje kako je podjela nadležnosti na ovaj način fragmentirala institucionalnu arhitekturu u kontekstu starijih, što može dovesti do dodatnih teškoća u zaštiti prava starijih osoba.

Pravobraniteljica je upozorila kako bi i u slučaju ostvarenja sličnog modela došlo do preklapanja nadležnosti odnosno fragmentiranja institucionalne arhitekture, s obzirom da bi institucija pučke pravobraniteljice i dalje trebala postupati po svojim postojećim mandatima, uključujući onaj nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava te ombudsmanski mandat, a što bi umjesto do namjeravanog pozitivnog učinka moglo dovesti do dodatnih teškoća u zaštiti prava starijih osoba.

Dodala je i da bi bilo daleko lakše i brže provedivo, uključujući iziskivalo daleko manji trošak, kad bi Odbor i Sabor podržali osnaživanje Ureda pučke pravobraniteljice kao neovisne institucije koja se trenutno bavi zaštitom prava starijih osoba, još jednim zamjenikom i dodatnim savjetnicima za potrebe još učinkovitije zaštite prava starijih osoba.

Ukazujući pri tome da su promjene u pogledu zaštite ljudskih prava starijih itekako potrebne, pravobraniteljica je navela da je trenutno u prvom redu važno staviti veći fokus na prava starijih osoba od strane donositelja odluka, prvenstveno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ali i drugih ministarstava i ostalih tijela, kao i Hrvatskog sabora.

Povod za održavanje ove tematske sjednice bila je objava fotografija dviju pacijentica starije životne dobi, koje su u sisačkoj bolnici smjestili u isti krevet, povodom čega je ispitni postupak pokrenula i pučka pravobraniteljica. Predsjednica Odbora Marija Selak Raspudić kao povod je istaknula i zamjetan porast žrtava nasilja među starijom populacijom u kojoj uglavnom prevladavaju žene. „To nas je natjeralo da se zapitamo kakav je položaj starijih osoba u našem društvu i na koji način se mogu unaprijediti njihova prava“, rekla je Selak Raspudić, ističući i koliko je važno da se na starije osobe počne gledati kao na proaktivne članove društva, a ne samo kao na pasivne primatelje pomoći. Selak Raspudić najavila je i slanje rezolucije o položaju i pravima starijih osoba u saborsku proceduru, čiju je izradu inicirala, a pripremile su je profesorice s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – prof. dr. sc. Silvija Rusac, izv. prof. dr. sc. Sunčana Roksandić  i prof. Aleksandra Korač Graovac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Osim navedenih profesorica, pravobraniteljice i predsjednice Odbora, u raspravi su sudjelovale i prof. dr. sc. Ksenija Turković (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Danica Kramarić (ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva), Jasminka Hlupić (ravnateljica Uprave za bolničku zdravstvenu zaštitu, transplantaciju, biomedicinu i kvalitetu zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravstva), Mirjana Matov (načelnica Sektora za zaštitu odraslih osoba u Upravi za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike), Martina Pernar (Ministarstvo unutarnjih poslova), Desa Kolesarić (udruga SOS Virovitica), saborske zastupnice Anamarija Blažević (članica Odbora) i Martina Vlašić Iljkić te Verica Rupčić (vanjska članica Odbora i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Koprivničko-križevačkoj županiji).

Više o raspravi doznajte ovdje, a cijelu snimku pogledajte ovdje.