Poštivanje temeljnih prava neizostavan je dio učinkovitog upravljanja granicama, a migracije se ne bi trebale etiketirati kao sigurnosni problem – sve suprotno samo ide na ruku ekstremistima, istaknuo je izvršni direktor Europske agencije za čuvanje kopnenih i morskih granica (Frontex) u kolumni za Euractiv.com.

U njoj ističe kako zaštita vanjskih granica Europske unije omogućuje zaštitu slobode kretanja, kao prava ugrađenog u područje sloboda, sigurnosti i pravde EU. Navodi i kako je upravo u tim područjima zadan niz teških udaraca u posljednjih pet godina. „To je dijelom zbog priljeva velikog broja izbjeglica, koji je započeo s pogoršanjem stanja u Siriji. Zatim, zbog učestalih terorističkih napada koji su se dogodili na europskome tlu, što je povećalo strah za sigurnost, čimbenika koji je, prema istraživanjima, visoko na ljestvici prioriteta građana EU“ piše Leggeri.

Istaknuo je i kako u traženju rješenja ne smijemo etiketirati migracije kao sigurnosni problem, jer to ide na ruku ekstremistima koje EU nastoji poraziti. No, navodi i kako su potrebne stabilne granice, koje se mogu osigurati uz nova, inovativna europska rješenja. Jedno od njih je, navodi, nedavna preobrazba Frontexa u Europsku agenciju za čuvanje kopnenih i morskih granica, usmjerena prema zaštiti sigurnosti vanjskih granica EU, uključujući odlučnu borbu protiv organiziranoga kriminala.

To je, priznaje, težak zadatak, ali vrijedna sredstva za njegovo izvršavanje su osigurana: povećani proračun Agencije i proširene ovlasti, preporuke za osuvremenjivanje opreme, angažiranje dodatnih službenika za određene dijelove granica, osposobljavanje graničnih operativaca ili, na nekim mjestima, poboljšanje centara za prihvat i registraciju novo pridošlih migranata.

„Sigurnost granica nije pitanje poticanja neutemeljenih sumnji ili diskriminatornog isključivanja onih koji trebaju našu pomoć, upravo suprotno. Unapređenjem naših analiza rizika, razmjene obavještajnih informacija i tehnika nadzora osiguravamo da potrebe ljudi koji traže međunarodnu zaštitu zbog rata i progona budu zadovoljene, a da oni koji mogu ugroziti sigurnost budu uhvaćeni i procesuirani na odgovarajući način“, piše Leggeri i dodaje kako je onima kojima je potrebna međunarodna zaštita nužno ponuditi da na legalan način uđu u EU. „To ne bi samo spašavalo živote, već i prekinulo financiranje krijumčarskih prstena koji stvaraju bogatstvo na bijedi drugih ljudskih bića“, istaknuo je i zaključio kako je poštivanje temeljnih prava integralni dio učinkovitoga upravljanja granicama, na što Agenciju obvezuje Povelja EU o temeljnim pravima.

Cijelu kolumnu možete pročitati ovdje.