U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, u Muzeju prekinutih veza predstavljena je instalacija „116 006: Promjena počinje pozivom“. Dio je to kampanje Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja s ciljem jačanja javne svijesti o pravima pojedinaca i dostupnoj podršci.

Besplatna i anonimna linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 ove godine ujedno obilježava i desetu godišnjicu postojanja, a s više od 16 000 do sada odgovorenih poziva, omogućila je pružanje podrške velikom broju osoba koje su iskusile neku vrstu traumatičnog događaja poput obiteljskog nasilja, prijetnji, tjelesnih ozljeda ili silovanja.

Njezin uspješan rad tijekom svih ovih godina omogućili su stručnjaci i volonteri Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji pozivateljima daju sve potrebne informacije, omogućuju povjerljiv razgovor te pružaju razumijevanje za situaciju u kojoj su se našli i podršku kako se ne bi sami morali nositi s njihovim posljedicama.

Nažalost, prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, na razini cijele Hrvatske primjetan je trend porasta obiteljskog nasilja što je rezultiralo i time da je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, stogu i ovu liniju najčešće zovu upravo žene.

Više informacija o Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja možete pronaći ovdje.