Svečanom konferencijom održanom 10. listopada 2023. u Bruxellesu Europska mreža nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava (ENNHRI) obilježila je prvo desetljeće svog rada. Uz ugledne goste poput povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe Dunje Mijatović te čelnike i predstavnike niza nacionalnih institucija za ljudska prava, civilnog društva i ostale dionike, na njoj su sudjelovale i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić.

Djelovanje mreže tijekom proteklog desetljeća doprinijelo je i osnaživanju nacionalnih institucija za ljudska prava diljem Europe u skladu s Pariškim načelima, kao i pružanjem  podrške u zagovaranju ljudskih prava.

To je bilo posebno značajno zbog izazova koji su negativno utjecali na ljudska prava milijuna osoba širom Europe, neki od kojih traju i dalje, kao i njihove posljedice  – od oporavka nakon financijske krize, globalne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom bolesti Covid-19, aktualne migracijske krize pa sve do rata u Ukrajini.

Na konferenciji je održano i nekoliko panela u sklopu kojih su se razmatrali načini daljnjeg unaprjeđenja zaštite ljudskih prava, ali i demokracije i vladavine prava u Europi, imajući u vidu upravo središnju ulogu nacionalnih institucija i ENNHRI-ja u postizanju tog cilja.

Sudionici su raspravljali i kako se kroz suradnju unutar mreže najbolje pripremiti za suočavanje s izazovima u budućnosti, primjerice, migracijama i pitanjima sigurnosti, klimatskim promjenama ili utjecaju digitalizacije i umjetne inteligencije na ljudska prava.

Isto tako, dan prije, 9. listopada 2023. održana je i opća skupština ENNHRI-ja, na kojoj je zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić izabrana za novu članicu Pododbora za akreditiranje (SCA).