Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter sudjelovala je na globalnom online događaju koji su 27. i 28. travnja 2022. povodom izraelskog Dan sjećanja na holokaust (Yom HaShoah) organizirali Combat Antisemitism Movement (CAM) i Zikaron BaSalon inicijativa.

Ovaj jedinstveni događaj organiziran je kao online razgovor s posljednjom generacijom osoba koje su preživjele holokaust, dovodeći ih online putem u domove širom svijeta, a uz poruke donositelja odluka i predstavnika institucija iz brojnih zemalja svijeta povodom Dana sjećanja.

Gledatelji su tako imali priliku preživjelima iz pet različitih zemalja postavljati pitanja o njihovim iskustvima tijekom i nakon holokausta. Tijekom desetosatnog prijenosa, sudionici su doznali više o iskustvima Ellen Bottner (SAD), Luisa Opatowskog (Meksiko), Abrahama Goldberga (Australija), Hannah Gofrit (Izrael) i Zofie Radzikowske (Poljska).

“Ovo je možda posljednja prilika za fizičku interakciju s onima koji su preživjeli holokaust ”, rekao je Sacha Roytman Dratwa, izvršni direktor CAM-a. “Kako se poricanje, banalizacija i prisvajanje holokausta povećava, od vitalnog je značaja da što više ljudi diljem svijeta iz prve ruke čuje od preživjelih o njihovim iskustvima i povijesnoj istini o holokaustu.”

Uz preživjele, na događaju su govorili članovi vlada, službeni povjerenici za antisemitizam, veleposlanici i gradonačelnici iz više zemalja te predstavnici međunarodnih institucija. Među njima su, između ostalih, bili i povjerenica Europske unije za jednakost Helena Dalli, član Senata SAD-a James Lankford, njemački povjerenik za borbu protiv antisemitizma dr. Felix Klein i kanadski specijalni izaslanik za očuvanje sjećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma, profesor Irwin Cotler.

Kao govornica događaja iz Republike Hrvatske, zemlje koja će sljedeće godine preuzeti predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), pravobraniteljica Šimonović Einwalter je istaknula važnost obrazovanja o holokaustu, o patnji koju je uzrokovao, o opasnostima propagande i govora mržnje koji su mu prethodili i o okrutnosti koju je čovjek sposoban počiniti prema drugom čovjeku. „Moramo obrazovati o ljudskim pravima, o jednakosti i solidarnosti, o opasnostima stereotipa, predrasuda i mržnje“, navela je, ističući važnost da se upravo u ovo vrijeme govora mržnje, lažnih vijesti i poricanja i relativizacije holokausta organizira ovakav događaj i ujedno zabilježe svjedočanstva posljednje generacije preživjelih koji mogu sa nama podijeliti svoja sjećanja i svoje priče, koje su tako značajne za edukaciju novih generacija.