Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) objavila je kako je na kraju 2016. godine u svijetu bilo više od 65 milijuna prisilno raseljenih osoba, što je najveći broj ikada zabilježen. Ovaj porazni podatak objavljen je povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se redovito obilježava 20. lipnja.

Većina raseljenih smještena je unutar svoje zemlje, a čak 84 posto njih nalazi se u zemljama niskog ili srednjeg standarda. Samo prošle godine svoje je domove napustilo više od 10 milijuna osoba, ponajviše onih iz Sirije, Afganistana i Južnog Sudana. UNHCR navodi i da, iako je tek svaka treća osoba na svijetu dijete, upravo djeca čine polovicu od ukupnog broja izbjeglica.

Djeci izbjeglicama potrebno je osigurati pristup obrazovanju, obiteljima siguran smještaj, a svim izbjeglicama uključivanje u tržište rada ili učenje novih radnih vještina, ističe UNHCR. Njihova integracija i uključivanje u društvo u Hrvatskoj je otežano i dovodi do ekonomske i socijalne marginalizacije. Primjer je potreba da azilant pri upisu u srednju školu predoči ranije svjedodžbe, koje većina njih nije ponijela sa sobom tijekom bijega od rata ili progona.

Jedan je to od problema na koje je pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila u Izvješću za 2016. godinu, uz mnoge druge, poput neprovođenja tečajeva hrvatskog jezika, činjenice da zbog promjena sa zdravstvenim osiguranjem gotovo niti jedna osoba pod međunarodnom zaštitom nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a istaknula je i poteškoće u postupcima ograničavanja slobode kretanja prava tražitelja međunarodne zaštite i iregularnih migranata. Upozorila je i na činjenicu da Hrvatska nema sveobuhvatne politike migracije i integracije, kao i na potrebu snažnije međuresorne suradnje između zdravstva, obrazovanja i tijela zaduženih za statusna pitanja.

Više o preporukama možete doznati ovdje i ovdje.

Video UNHCR-a i Hrvatskog olimpijskog odbora, u sklopu kampanje “Uz izbjeglice”, možete pronaći ovdje.