Pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća ENNHRI-ja (Europske mreže nezavisnih institucija za ljudska prava) Lora Vidović i njena zamjenica i predsjedavajuća izvršnog odbora Equineta (Europske mreže tijela za jednakost) Tena Šimonović Einwalter sastale su se s europskom povjerenicom za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Verom Jourovom, nakon njenog izlaganja međunarodnoj konferenciji ‘EU KAO GLOBALNI LIDER U VLADAVINI PRAVA’ u organizaciji Jean Monnet centra izvrsnosti Pravnog fakulteta u Zagrebu i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, održanoj 22. veljače u Kući Europe.

Tijekom sastanka naglašena je važnost podrške neovisnosti nacionalnim institucijama za ljudska prava i tijelima za jednakost unutar Europske unije. Kao predsjedavajuće ENNHRI-jai izvršnog odbora Equineta, pučka pravobraniteljica i njena zamjenica ocijenile su da je neovisnost tih institucija ključni preduvjet za nesmetano i uspješno ispunjenje njihovih važnih mandata u zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije. Među konkretnim primjerima narušavanja neovisnosti razgovaralo se i o aktualnoj situaciji s Adamom Bodnarom, poljskim povjerenikom za ljudska prava, kojeg je poljska javna televizija tužila tražeći ispriku zbog njegovog javnog propitivanja predstavlja li govor mržnje izvještavanje koje je prethodilo ubojstvu bivšeg gradonačelnika Gdanska Pawela Adamowicza.

rsz dlo 2191

Pučka pravobraniteljica i njena zamjenica izrazile su pritom zabrinutost stanjem medijskih sloboda u Hrvatskoj te su pritom upoznale europsku povjerenicu s činjenicom da je Hrvatska Radiotelevizija, prema podacima koje je prikupilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) tužila 36 novinara zbog zaštite časti i ugleda te od njih tražila da joj nadoknade štetu od 2,2 milijuna kuna. Ovakvi postupci javne televizije prema vlastitim novinarima i novinarima drugih medija razlog su zabrinutost za slobodu javne riječi, jer mogu ojačati snage koje zastupaju cenzuru, a samim novinarima učiniti autocenzuru prihvatljivijom.

rsz jourova 1

U tom smislu, a i uopće, razgovaralo se i o važnosti snažnog civilnog društva za demokraciju. Aktivno civilno društvo izuzetno je važno u demokratskim državama, smatra povjerenica Jourova, koja je tijekom sastanka upoznata s činjenicom da u Hrvatskoj financiranje organizacija civilnog društva kroz prihode od igara na sreću još uvijek nije na razini iz 2014. Također, bilo je riječi i o povjerenju u institucije, koje je također iznimno važno za demokraciju, ali i za vladavinu prava. Povjerenica je naglasila i da je za vladavinu prava bitna i ujednačena sudska praksa koja građanima omogućuje predvidljivost ishoda sudskih postupaka, čime pridonosi jačanju povjerenja u pravosuđe.

 

foto: Europska komisija – Europe by Sattelite