Globalni savez nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) pozvao je sudionike 26. Konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP26), koja se od 31. listopada do 12. studenog 2021. održava u Glasgowu, na zajedničko djelovanje u suzbijanju štetnih posljedica klimatskih promjena na ljudska prava.

U otvorenom pismu sve države sudionice pozvane su na postavljanje ambicioznijih ciljeva smanjenja emisija štetnih plinova, kao i poduzimanje snažnijih napora oko provedbe prilagodbi vezanih za rješavanje rastućih negativnih učinaka klimatskih promjena na prava ljudi širom svijeta.

U njemu daje i preporuke vezane za programe unutar sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova kao i one usmjerene na jačanje međunarodne suradnje s ciljem postizanja adekvatnih odgovora na globalnu klimatsku krizu i u zemljama u razvoju.

U konačnici, sve države potpisnice Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC) obvezale su se „poštivati, štititi i ispunjavati ljudska prava u svom cjelokupnom djelovanju na rješavanju problema klimatskih promjena, a kako bi podržali provedbu svih ključnih obveza, spremni smo na zajedničku suradnju“, navodi GANHRI u otvorenom pismu kojeg možete pronaći ovdje.

Inače, simpozij posvećen ulozi nacionalnih institucija za ljudska prava (NHRI) u kontekstu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na ljudska prava održao se na margini 26. Konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP26). U njegovom radu sudjelovala je i zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja koja je predstavila utjecaj katastrofalne poplave iz 2014. te splitskog požara iz 2017. godine, koji su bili uzrokovani klimatskim promjenama, na ljudska prava, o čemu više možete saznati ovdje.