U srijedu 18.veljače 2015. održana je 60. (tematska) sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koja je sazvana na inicijativu pučke pravobraniteljice s ciljem unaprjeđenja poštivanja ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama koje se nalaze na liječenju u psihijatrijskim ustanovama, posebice onih koji se nalaze na prisilnom smještaju.

Kao podloga za raspravu Odboru je dostavljen dokument koji daje ocjenu stanja ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim ustanovama u okviru djelovanja Nacionalnog preventivnog mehanizma, pripremljen temeljem pojedinačnih izvješća nakon obilaska pet psihijatrijskih ustanova: Klinike za psihijatriju Vrapče, Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“, Psihijatrijske bolnice Rab, Psihijatrijske bolnice Ugljan te Psihijatrijske bolnice Lopača.

Na sjednicu su pozvane sve pravobraniteljice, predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva pravosuđa, ravnatelji spomenutih psihijatrijskih ustanova, predstavnici Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, Povjerenstva za zaštitu osoba s duševnim smetnjama, Povjerenstva za zaštitu i promicanje prava pacijenata Ministarstva zdravlja, nevladine udruge i drugi.

Službenu bilješku sa sjednice možete pročitati ovdje.