U petak 18. ožujka 2022. u Banskim dvorima održana je prva sjednica Savjeta za ljudska prava na kojoj je uz potpredsjednika Vlade RH i predsjednika Savjeta Borisa Miloševića te članove i članice Savjeta sudjelovala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, kao i pravobraniteljica za djecu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

U svom je izlaganju pravobraniteljica Šimonović Einwalter naglasila važnost postojanja jednog krovnog, međuresornog tijela, posvećenog koordinaciji i komunikaciji između uključenih u zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, a čije je osnivanje zagovarala i preporučivala naša institucija.

Tom je prigodom članovima Savjeta iznijela i neke naglaske vezane za pregled stanja ljudskih prava u Hrvatskoj, odnosno probleme s kojima se građani susreću, a o čemu će do kraja ovog mjeseca detaljno izvijestiti i Hrvatski sabor u svom redovnom godišnjem Izvješću.

Inače, Savjet za ljudska prava je međuresorno i savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske za pitanja ljudskih prava, a čini ga ukupno 18 članova, uključujući i predstavnike državnih tijela, udruga i drugih organizacija civilnog društva posvećenih razvoju i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj.