Zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić sudjelovala je u radu 10. radnog sastanka pravobraniteljskih institucija država članica Udruženja ombudsmana Mediterana (Association of Mediterranean Ombudsman). Skup je u suradnji s Uredom medijatora Kraljevine Maroko krajem studenog održan u Rabatu, a glavna tema odnosila se na pokretanje postupaka na vlastitu inicijativu.

Nakon uvodnih izlaganja marokanskog Medijatora Mohameda Benaliloua i predstavnice Venecijanske komisije Vijeća Europe Caroline Martin, u nastavku sastanka govorilo se o definiciji i pravnim temeljima za otvaranje postupaka na vlastitu inicijativu te primjeni načela u njima, budući da su snažan alat građanima u ostvarivanju njihovih prava u području javnih usluga.

U drugom dijelu sastanka sudionici su iznošenjem primjera iz vlastitih država izmijenili svoja iskustva, a zamjenica Lukina Kezić tom je prigodom predstavila primjere pokretanja postupaka pučke pravobraniteljice na vlastitu inicijativu, i to u području zaštite okoliša, zdravstva i radnih odnosa. Inače, od ukupnog broja novootvorenih postupaka u Uredu pučke pravobraniteljice, u prošloj je godini njih 10 posto bilo pokrenuto na vlastitu inicijativu.