Klimatske promjene i njihov utjecaj na životne uvjete ljudi širom svijeta, potreba i načini uključivanja ranjivih i marginaliziranih skupina u društvo te što sve očekuje djecu i mlade, tzv. buduće generacije – bile su neke od tema 13. Svjetske konferencije Međunarodnog instituta ombudsmana (IOI), organizacije koja okuplja ombudsmane iz više od 100 zemalja, koja se u svibnju pod sloganom „Djelujmo zajedno za našu budućnost“ održala u Den Haagu.

Događanje je svečano otvorio nizozemski kralj Willem-Alexander, a izlaganja su držali ombudsmani i drugi govornici, uključujući europsku ombudsmanku Emily O’Reilly, nizozemskog ombudsmana i domaćina Reiniera van Zutphena te pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter i druge.

Pravobraniteljica je održala izlaganje na zasebnoj sesiji o utjecaju klimatskih promjena na osiguravanje univerzalnog pristupa građanima temeljnim uslugama, primjerice stanovanju, opskrbi vodom, električnom energijom i sl., zajedno s peruanskim ombudsmanom Josueom Manuelom Gutierrezom Condorom.

Pri tom je istaknula postupanje institucije na zaštiti ljudskih prava u kriznim situacijama uzrokovanim klimatskim promjenama, primjerice poplavama iz 2014., kada je proglašena katastrofa, i velikim šumskim požarima iz 2017. Pravobraniteljica je prezentirala i recentno postupanje institucije nakon razornih potresa 2020. (iako nije bila riječ o posljedicama klimatskih promjena), kao primjer postupanja ombudsmanske institucije u kriznoj situaciji koja je snažno utjecala na ljudska prava građana.

Nakon katastrofalne poplave u Gunji, u procesu donošenja Zakona o sustavu civilne zaštite usvojene su neke preporuke temeljem konkretnih iskustava iz poplava 2014. utemeljene na Izvješću Pučke pravobraniteljice o ljudskim pravima u kontekstu katastrofe uzrokovane poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2014. godini, s ciljem učinkovitije zaštite ljudskih prava i jednakosti pogođenog stanovništva, a taj se zakon primjenjivao tijekom drugih kriznih situacija nakon njegovog stupanja na snagu 2015. godine.

U prikazivanju kolegama iz cijelog svijeta europskog konteksta, pravobraniteljica se osvrnula i na javne politike Europske unije usmjerene prema suzbijanju negativnih učinaka klimatskih promjena i čimbenika koji ih uzrokuju te je istaknula i nedavnu presedansku presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu KlimaSeniorinnen protiv Švicarske vezano za borbu protiv klimatskih promjena, u kojoj je Sud istaknuo obvezu država da se učinkovito bore protiv klimatskih promjena kako bi zaštitile ljudska prava sadržana u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter posebno je ukazala i na međusobnu povezanost klimatskih promjena i jednakosti, naglasivši kako one u velikoj mjeri dodatno pogoršavaju postojeće nejednakosti. Nažalost, s klimatskim promjenama u velikoj je mjeri povezano i siromaštvo, uključujući i energetsko siromaštvo, a osobe nižeg socioekonomskog statusa imaju manje mogućnosti učinkovito im se prilagoditi.

Inače, tijekom Svjetske konferencije održani su i sastanci Izvršnog odbora, Svjetskog odbora i Opće skupštine Međunarodnog instituta ombudsmana, organizacije za suradnju više od 200 neovisnih ombudsmanskih institucija iz više od 100 zemalja svijeta, koja djeluje u šest regionalnih skupina (Afrika, Azija, Australazija i Pacifik, Europa, Karibi i Latinska Amerika te Sjeverna Amerika).