Sjedinjene Američke Države objavile su najnovije redovito izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu. Govoreći o Hrvatskoj, State Department kao najvažnije probleme navodi diskriminaciju i kršenja ljudskih prava u obliku nasilja nad ženama te pripadnicima etničkih manjina, posebice Srba i Roma. U tom kontekstu, u izvješću opisuju događaje vezane uz dvojezične ploče u Vukovaru.

Ističu i ozbiljne prepreke na koje djeca Romi nailaze tijekom obrazovanja, suočavajući se s diskriminacijom u školama te nedostatkom podrške obitelji. I dalje je, navode, prisutno povremeno nasilje prema homoseksualnim, biseksualnim i transrodnim osobama.

Dio izvješća čini i zaključak pučke pravobraniteljice o akutnoj prenapučenosti zatvora u Hrvatskoj, pri čemu State Department koristi podatke koje je tijekom obilazaka zatvora prikupio Nacionalni preventivni mehanizam.

Korupcija je i u novom izvješću istaknuta kao značajan problem, a izdvojena je i dugotrajnost sudskih postupaka, te preopterećenost sudova, koji imaju ukupno 664 734 otvorena predmeta. Izvještavaju i o neriješenom problemu povrata imovine iz vremena Drugog svjetskog rata, razdoblja komunizma te Domovinskog rata. State Department spominje i izolirane primjere iskazivanja profašističkih sklonosti te vandaliziranja spomenika žrtvama holokausta.

Navode kako je prisutna diskriminacija na području rada, i to na osnovama spola, invaliditeta, zdravstvenog stanja (HIV pozitivna osoba), seksualne orijentacije i etniciteta, a spominju i kako su zabilježeni primjeri prisilnog rada žena i muškaraca u poljoprivredi.

Cijelo izvješće možete pronaći ovdje.