Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sudjelovala je na posebnom sastanku neovisnih nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava (NHRI) na globalnoj razini, koji se u Južnoj Koreji održao kao uvodni događaj Azijsko-europske konferencije o globalnom starenju i pravima starijih osoba.

Na današnjem sastanku u Seulu okupili su su predstavnici 15 neovisnih nacionalnih institucija, članica dviju mreža – Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI) i Azijsko-pacifičkog foruma (ASEM). Pravobraniteljica Vidović tom je prigodom predstavljala Međunarodni koordinacijski odbor UN-a (ICC) te je u tom svojstvu održala uvodno izlaganje i moderirala skupom.

Zajedničko je stajalište svih okupljenih predstavnika institucija i mreža kako je, s obzirom na postojeće demografske podatke koji ukazuju na rapidno starenje stanovništva, potrebno uložiti znatno veće napore na globalnom i nacionalnom nivou, kako bi se položaj starijih osoba unaprijedio i kako ih se ne bi promatralo samo kao korisnike u sustavu socijalne skrbi i mirovinskog osiguranja, nego ovlaštenike prava u punom smislu te u svim segmentima života. Posebna pažnja bila je posvećena ulozi koju nacionalne institucije imaju u sustavu UN-a, kao i pregovorima, nastojanjima i preprekama u procesu formuliranja nove UN-ove Konvencije o pravima starijih osoba.

Na konferenciji koja se održava od 26. do 28.10. sudjeluju nacionalne institucije za ljudska prava, članovi ASEM-a, predstavnici UN-a i drugih međunarodnih institucija, akademski stručnjaci te međunarodne nevladine organizacije.