“Prisežem da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske i da ću svoju dužnost obavljati pravično, časno i savjesno, u najboljem interesu građana.”

Ovim riječima nova pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter dala je prisegu pred Hrvatskim saborom u četvrtak 25. ožujka 2021. Time je službeno završen proces njezinog imenovanja nakon što je na plenarnoj sjednici 19. ožujka sa 115 glasova zastupnika izabrana za novu pravobraniteljicu na mandat od osam godina.

Izvor: Hrvatski sabor
Izvor: Hrvatski sabor

Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, pučka pravobraniteljica zadužena je za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije, djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode, a nadležna je i za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti. U radu je samostalna i neovisna, a više informacija o ovlastima i nadležnostima pronađite ovdje.

Tena Šimonović Einwalter peta je pučka pravobraniteljica od utemeljenje ove institucije 1990. godine, a na dužnost je stupila nakon što je Lori Vidović u veljači istekao osmogodišnji mandat.